ANNORLUNA UPPLEVELSE

22.11.2014 05:30

 

Är på besök i USA! klockan är fem på morgonen och alla andra familjemedlemmar sover än. Sitter själv och funderar kring en dröm som återkommer hela tiden, sen vi kom hit. Minns troligen inte allt, men vill gärna återge en del av det som är klart för mig. Det är en tung upplevelse som håller ett järngrepp om nattens sömn och ger en oroskänsla i kroppen.

I drömmen är ett berg väldig tydligt är ett stort berg i bakgrunden av allt som sker. På något vis känns berget eller platsen däromkring, ha en avgörande roll ur ett historiskt perspektiv. Har just nu ingen aning om var detta är, men känslan är i USA. Att det handlar om ett område som tillhört eller kanske ännu tillhör ursprungsbefolkningen är väldigt påtagligt närvarande.

Först i drömmen finns en balans mellan naturen och människorna som lever där. I denna sekvens står eller ligger indianer i högt gräs, spejande ut över en buffelhjord som betar i lugn och ro. Här finns en atmosfär av djup vördnad och tacksamhet mot naturen och dess gåvor. Känns som om allt handlar om det stora ansvaret i att upprätthålla ett sunt tagande och givande. Samtidigt som drömer förmedlar att vara ett med naturen och förmågan att "lyssna in" stämningar/rytm.

Efter hand förändras drömmen mot en mer dovare ton. Hela atmosfären är fylld med något som känns som av slughet eller girighet, utan hänsyn till de som lever på platsen. Tongångar om rikedom och frihetens land blandas oro och ångest av hur framtiden sk bli. Tillika infinner sig ett flertal diligenser till området och bl a framträder en ensam kvinna med barn i en diligens. Hon ser väldigt ensam och sliten ut, med en orolig vaksamhet som om något olycksbådande lurade i närheten.

Samtidigt framträder scener en mer aggressiv ton, i hur nybyggare jagar djuren besinningslöst för pälsens skull. Tillika trängs ursprungsbefolkningen allt mer bort från sin trygghetszon. Plötsligt uppstår konflikter och död, då bl a förståelsen över värnandet av djur och natur utesluts. 

Åter igen förändras scenen och känns betydligt mer blandade tonarter. Här förekommer ridande soldater som ”forslar” bort ursprungsbefolkningen från sina boplatser. De går i långa led där många är fastlänkade med varandra, medan sårade eller dödade ligger runtom på marken. Attityder om att förändra "vildarnas" liv och leverne, samt deras trosuppfattning ekar i bakgrunden. Ångesten är lika påtaglig som sorgen och förtvivlan, medan nybyggares och soldaters triumf ekande följer med mig till vakenhetens funderingar.

Inser att detta handlar om att ha fått inblick i en liten bit historiska händelser, men tankarna går till hur det kan vara så? Framförallt då det är just platsen och ursprungsbefolkningen som det berör. Kanske det handlar om att vara i närheten av Washington DC, där en del av historiska beslut angående ursprungsbefolkningen togs. Vem vet, men ett är säkert och det namn som följde med genom hela drömmen är ”The Big Bear”. 

Det som fasinerar mig är att en manlig indian med kloka sorgsna ögon var min "ledsagare"/guide genom hela drömmen. Hans halssmycke/talisman, (liknar nästan en tass med klor) vilar mot hans hals/bröst. Medan hans "pälsaktiga" huvudbonad ser ut som ett djurs huvud. Ett mäktigt kraftfullt djur, vars nos/käke vilar över indianens panna och skuggar ögonen en aning. Från huvudbonaden eller håret hänger stora fjädrar, som från en örn eller liknande. 

Nu i ett vaket tillstånd känns han fortfarande väldigt tydlig och jag "ser" honom stå vid ovanvåningens trappavsats med blicken riktad mot mig. Han utstrålar urgammal klok visdom och en enorm grundtrygghet. Så är det något som jag kommer att vara öppen för, är just mer information och kunskap om namnets innebörd. Inser att drömmen vill berätta något viktigt för mig och omvärlden. Något som rör framtiden och då i första hand hur vi människor tar Moder Jord för given, men även hur historien kommer att upprepa sig för Amerikas ursprungsbefolkning.... 

 

 

2015                              

Tacksamhet                                 

Färgpalett                             

Lycka                                              

Tranors livsrytmer                          

ASYNJA                                       

Under boken                                

Aboriginskt ordspråk                     Tomten på vägen

Aboriginskt ordspråk

Barnbarns upptäckarglädje

Vilsamhet

Magisk känsla

Midsommar

Kirskål

Ugglans vaksamhet

Koltrastens drill

SKAPA SIN EGEN POSITION

Förnöjsamhet

Paus

Gryning

Barnasinnet

Nymåne

Lördag

Förundran

Livets väg

Tredjedagen Tor

Snöfall

Gryning

Kramen

Alla hjärtans dag

Vaken

BIG BEAR

Natur i skrud

 

2016

Sväva fritt

Midvintersolstånd

LIVSPUSSEL

LIVSTRÄDET

Barndomens landsbygd

FÖRTROLLAD VÄRLD

Vårlik närvaro.

PORLANDE BÄCK

Livsflöde

KREATIVITET

Pojken med hjärtat

Hälsodag på Brunnen.

snö.....droppar

En fokuserad räv

MåBästMässa

Måbäst

I Fablernas Värld

DAGS FÖR WORKSHOP

ANNORLUNA UPPLEVELSE  

2017

Nyårstankar

Moder Jord

Jordgubben 

Motorsågars ylande 

Livsnät

Naturens väsen

GRYNINGSLJUS

ges

 
2018
 
2019

 

Kontakt

Sinnenas keramik ateljem@live.se