BIG BEAR

02.02.2015 16:30

Min dröm i USA följer mig som en skugga även här hemma, så det har blivit att söka lite på Big Bear. Samtidigt funderar jag på sammanhanget i att jag mötte en ung indian när vi gick på planet till USA. På väg hem från USA, möter jag en äldre indian på flygplatsen. Båda två vänder sig mot mig och tittar mig rakt in i ögonen en lång stund. Själv bara står jag där och upplever en fantastisk kontakt med själva Jorden och dess historia. Det var som om hela jag blev ett med alltet. Är så tacksam över en så underbar vacker gåva och jag bär med mig i mitt hjärta.

Precis som den "andekontakt" jag har med indianen, som kom till mig hos min dotter i USA. Han utstrålar sådan vänlighet och klokskap, med budskap om att öppna våra hjärtan. Att försöka gå i kärlekens och förståelsens anda, istället för att hamna i liknande negativ spiral som framträder alltmer i världen. Ty hat och fördömmande alstra än mer negativitet och förgörelse, vilket vi inte har kommit till Jorden för att göra. Vi är här för att lära oss om vårt inre sanna väsen, genom att gå vår livsväg i vår fyskiska kropp. Bli medvetna om att vi är en del en del av alltet och har till uppgift att förmedla villkorslös kärlek. Att vi ska vara ödmjuka mot oss själva och andra, men framförallt visa respektfullt bemötande mot djur och natur.

Lite information såhär långt... I Kalifornien finns Big Bear Lake, där Bear Mountine omger sjön och en hel del knyter an till namnet Big Bear. Här trycktes ursprungsbefolkningen alltmer undan när guldruschen 1848  och jakten på inhemsk björn eskalerade till att de utrotades 1922. Liknande historik om hur nyanlända utplånade det som handlade om ursprungsbefolkningen på mer än ett sätt, går att finna vid Bear Butte och Black Hill. Det som känns lite oroväckande, är känslan av att historien är på väg att upprepa sig på något vis....

Om jag förstått det rätt, jagade inte indianerna björn på ett sådant vis att den utrotades. De såg björnen som en del av naturen, vilket medför att indianerna varken  jagade björnen av rädsla eller för ekonomisk vinning. Det går att tolka sammanhanget i drömmen som enbart en studie av djuret och dess innebörd för indianerna som kraft- och totemdjur. Eller som just vad det är - en uppmaning att vårda jorden insiktsfullt igen, på dess villkor och inte utifrån ett krotsiktigt ekonomiskt vinstintresse. .Däremot var det bufflar  som ingick i drömmen och den betydelse de hade för ursprungsbefolkningen. 

Precis som de värnade om och visade vördnad mot jordens, månens, solens, vattnet, luften, skogen, bergets, eldens, eller djurens ande i drömmen och som speglar deras seder och livsfilosofi. Är det dags för oss nutida individer att lära oss något av ursprungsbefolkningens livsfilosofi, som bl a handlar om att ödmjukt vårda naturen istället för att ta den för given. Ty fortsätter vi människor på den väg vi så blint rusar fram på finns varken djur eller natur att dela jorden med. 

Hur det än är, är allt från skogen, vattnet, berget m.m. och även jordens inre "drivmedel"  en nödvändighet för vår egen överlevnad med. Då menar jag inte som outömlig naturråvara som vi har rätt att missbruka, utan att vi blir mer lyhörda för naturens väsen. Att vi börjar sammarbeta insiktsfullt och med vördnad med naturen istället och ta ansvar för hur vi behandlar både djur och naturens resurser. De är vårt ansvar, men definitivt inget som vi har rättigheter i att utsätta för skada och förstörelse. Det har varit dags länge att inse vart vi är på väg vad gäller att missbruka Jordens resurser för en kortsiktig (och ibland även grym) tillfredställelse av materiell status och bekvämlighet.....

 

2015                              

Tacksamhet                                 

Färgpalett                             

Lycka                                              

Tranors livsrytmer                          

ASYNJA                                       

Under boken                                

Aboriginskt ordspråk                     Tomten på vägen

Aboriginskt ordspråk

Barnbarns upptäckarglädje

Vilsamhet

Magisk känsla

Midsommar

Kirskål

Ugglans vaksamhet

Koltrastens drill

SKAPA SIN EGEN POSITION

Förnöjsamhet

Paus

Gryning

Barnasinnet

Nymåne

Lördag

Förundran

Livets väg

Tredjedagen Tor

Snöfall

Gryning

Kramen

Alla hjärtans dag

Vaken

BIG BEAR

Natur i skrud

 

2016

Sväva fritt

Midvintersolstånd

LIVSPUSSEL

LIVSTRÄDET

Barndomens landsbygd

FÖRTROLLAD VÄRLD

Vårlik närvaro.

PORLANDE BÄCK

Livsflöde

KREATIVITET

Pojken med hjärtat

Hälsodag på Brunnen.

snö.....droppar

En fokuserad räv

MåBästMässa

Måbäst

I Fablernas Värld

DAGS FÖR WORKSHOP

ANNORLUNA UPPLEVELSE  

2017

Nyårstankar

Moder Jord

Jordgubben 

Motorsågars ylande 

Livsnät

Naturens väsen

GRYNINGSLJUS

ges

 
2018
 
2019

 

Kontakt

Sinnenas keramik ateljem@live.se