fåglarnas naturliga leverne

08.03.2018 10:57

Både under tiden som snön bäddar in landskapet i vintervila o fram över vårens grönskande energirikedom, behöver fåglarna fortsatt hjälp med livgivande mat. För hur det än är, så är det nu de har svårast att finna mat och inte under hösten. Sen att få se de små liven i stor iver ta för sig av det som bjuds, är en ren fröjd att få beskåda.

Skrattet ligger nära, när koltrastarnas tvistar om vem som ska ha vilket äpple. Blir lika glad över att se hackspetten, som ekorren vid alla läckerheter som lagts ut till dem. Vetskapen om att kanske bidrar till att de klarar vinterns kyla, värmer i hjärtat. Ser fram mot att få följa fåglarna under våren, när det byggs bo strax intill huset.  

Samtidigt gör det mig beklämd över hur vi ser på den glädjefyllda gåva som naturen och djuren är för oss. En gåva som ska vårdas och skötas med respektfullhet, men tråkigt nog hat missuppfattats av en del. Vi bär på ett betydligt mycket större ansvar mot djuren i och med att skogar avverkas året om.

Hör ständigt motorsågar och skogsmaskinernas framfart häromkring. Blir beklämd att detta utförs utan eftertanke på vilka konsekvenserna blir. För hur det än är, går det inte att blunda för vad denna intensiva kalavverkning ställer till det på mer än ett sätt och på lång sikt. 

Både djur och natur drabbas hårt av att vi människor anser oss ha rättigheter att utsätta naturen för vårt materialistiska tänk. Är väldigt konfunderad över uttryck som förs ut i media i att ”älska” och/eller ”hedrar” skogen, genom att avverka på detta sätt. Var finns framtida konsekvensanalyser om vad detta orsakar i skadehänseenden? Ty det går inte att enbart utgå från ett kortsiktigt ekonomiskt vinstintresse för några få, som i stort kommer att påverka många på lång sikt.

Så nästa gång ex kläder eller hushållsgeråd ska köpas, läs vilket material tillverkats av och undvik att gynna skogsavverkningen. Det finns andra alternativ i mataffärerna än produkter med palmolja och var även observant på det som kommer från sojaodlingar.  Likaså avböj pappersreklam och välj annan värmekälla än det som gynnar skogavverkningsindustrin. Minns att för att vi människor, djuren och naturen -ja Jorden i stort- ska kunna må bra, behöver vi ta vårt ansvar som ex konsumenter.  

 

 

 

2015                              

Tacksamhet                                 

Färgpalett                             

Lycka                                              

Tranors livsrytmer                          

ASYNJA                                       

Under boken                                

Aboriginskt ordspråk                     Tomten på vägen

Aboriginskt ordspråk

Barnbarns upptäckarglädje

Vilsamhet

Magisk känsla

Midsommar

Kirskål

Ugglans vaksamhet

Koltrastens drill

SKAPA SIN EGEN POSITION

Förnöjsamhet

Paus

Gryning

Barnasinnet

Nymåne

Lördag

Förundran

Livets väg

Tredjedagen Tor

Snöfall

Gryning

Kramen

Alla hjärtans dag

Vaken

BIG BEAR

Natur i skrud

 

2016

Sväva fritt

Midvintersolstånd

LIVSPUSSEL

LIVSTRÄDET

Barndomens landsbygd

FÖRTROLLAD VÄRLD

Vårlik närvaro.

PORLANDE BÄCK

Livsflöde

KREATIVITET

Pojken med hjärtat

Hälsodag på Brunnen.

snö.....droppar

En fokuserad räv

MåBästMässa

Måbäst

I Fablernas Värld

DAGS FÖR WORKSHOP

ANNORLUNA UPPLEVELSE  

2017

Nyårstankar

Moder Jord

Jordgubben 

Motorsågars ylande 

Livsnät

Naturens väsen

GRYNINGSLJUS

ges

 
2018
 
2019

 

Kontakt

Sinnenas keramik ateljem@live.se