Nyfikenhet

31.12.2014 19:08

Hela december månad och då framförallt under jul o nyår tycks många blandade känslor infinna sig. För en del innebär helgerna många härliga möten, medan det för andra leder till en ensam stund av reflektion över tillvaron. Denna period kan med andra ord bjuda på både en del glädje och besvikelser, men ändock följs den av en mer uttalad nyfikenhet därtill. Experimentlustan är stor när det gäller julbak och pyssel eller att utföra konstfyllda paketinslagningar.

Även om vi inte direkt tänker på det är nyfikenheten en trogen följeslagare genom hela livet - likt en röd tråd att hålla fast vid. För oavsett om nyfikenheten har en bred innebörd, beroende på sammanhang, så är det en drivkraft som för oss framåt i vardagen. Visserligen byter nyfikenheten skepnad efter hand som vi åldras, men helt klart får många tillbaks barnasinnets alerta vakenhet utifrån en julinspirerande glädje. 


Inte minst eftersom detta lilla ord tillika förknippas med julens positiva egenskaper som lekfullhet och upptäckarglädje. Samtidigt medför nyfikenheten en social och psykologisk betingning, vilket ger oss ett ödmjukare intresse för människor, djur och natur inför jul och årets slut. Samtidigt som vårt empatiska nyfikenhet ökar, ser vi tillbaks på det gångna året och förundras över vad tiden givit.


Precis som den förväntansfull nyfikenhet inför jul, präglas nyårsafton av löften. Ett kittlande tillstånd över det kommande året, där framtiden ter mer påtagligt som ett oskrivet blad fylld av mysterium att utforska. Kanske vetgirigheten av att utforska ger modet att ta klivet mot en ny riktning, trots att den, likt ett nytt år, ter sig oöversiktligt. 

Emellertid kan ett nytt år upplevas som ett möjliggörande av spirande nyfikenhet till nytt lärande och utveckling i positiv anda. Så tillåt nyfikenheten fortsätta blomma och undvik att måsten tar över till styrandet av livet. 


Nyfikenhet! Ett litet ord med stor inverkan på människor liv, men en fantastisk gåva att bejaka! Ett gott fint nytt år, med många ärliga upplevelser. Fast kanske det mest handlar om nyfikenheten på livet och de möjligheter som emellanåt infinner sig…………

 

 

2015                              

Tacksamhet                                 

Färgpalett                             

Lycka                                              

Tranors livsrytmer                          

ASYNJA                                       

Under boken                                

Aboriginskt ordspråk                     Tomten på vägen

Aboriginskt ordspråk

Barnbarns upptäckarglädje

Vilsamhet

Magisk känsla

Midsommar

Kirskål

Ugglans vaksamhet

Koltrastens drill

SKAPA SIN EGEN POSITION

Förnöjsamhet

Paus

Gryning

Barnasinnet

Nymåne

Lördag

Förundran

Livets väg

Tredjedagen Tor

Snöfall

Gryning

Kramen

Alla hjärtans dag

Vaken

BIG BEAR

Natur i skrud

 

2016

Sväva fritt

Midvintersolstånd

LIVSPUSSEL

LIVSTRÄDET

Barndomens landsbygd

FÖRTROLLAD VÄRLD

Vårlik närvaro.

PORLANDE BÄCK

Livsflöde

KREATIVITET

Pojken med hjärtat

Hälsodag på Brunnen.

snö.....droppar

En fokuserad räv

MåBästMässa

Måbäst

I Fablernas Värld

DAGS FÖR WORKSHOP

ANNORLUNA UPPLEVELSE  

2017

Nyårstankar

Moder Jord

Jordgubben 

Motorsågars ylande 

Livsnät

Naturens väsen

GRYNINGSLJUS

ges

 
2018
 
2019

 

Kontakt

Sinnenas keramik ateljem@live.se