Vintersolstånd och fullmåne

22.12.2018

Vintersolstånd och fullmåne ger en magisk stämning i sig själv, men med snöbeklädnad över landskapet ökar mysfaktorn lite extra. Bara det att tända ljus ger en speciell känsla nu under denna årstid, då nätterna är kyliga och mörka. En tid där vi önskar vara nära sina kära och då i ett ombonat hem som andas jul. Att vara i att umgås gemenskapens samhörighet och dela med sig av sig själv. Där skratt, omtanke och lekfullhet höjer energierna och bär med sig god energi.

Möjligen går tankarna till förfäders firande av midvintersolståndet, med sig olika seder och bruk. Det var en av de två dagar om året som solståndet firades med att dagarna blev kortare eller längre. Det ord som troligen förknippas mest med "jul" är gammelnordiska ordet "Jol", vilket var firandet av att årshjulet har sin början igen. Där även samvaron med sina nära var av betydelse med festandets och vilans tid. Medan olika former av gåvor och offer överlämnades till Gudar och Gudinnor för framtidens välgång för egen del, familje- och stam-medlemmar. Samtidigt infann sig en del tillbakablick på året som gått av det som varit bra och det som var svårare att erfara.

Emellertid har fullmånens inverkan varit en del av människors liv och traditioner, med sin kraftfulla energi. En natt fylld av magi där ens egen energi kan laddas och de ceremonier som följde vid olika kulturers traditioner. Månen har nog alltid varit förknippad med magi och mystik, men i många fall setts som en tillgång. Framförallt när månen är som kraftigast kan dess energi användas att ge styrka till den egna intentionen i det arbete som skulle utföras. På liknande vis som idag, har troligen ceremonier i att frigöra sig från trauman som satt djupa spår. Några var de som sökte kontakt med sin inre jag, för frigörande av stagnerad energi eller i ett givande av nya insikter.

Dock finns plats för ensam reflektion över drömmar och ens egna mål även för oss. Så som nu vid årets sista fullmåne kan vi ta en stund för oss själva i att samla energi, med lite tända ljus och meditativ stillhet. En stund av privat "uppgörelse" i att möta sig själv med en inre resa. Försöka fånga upp vad som behövs släppa taget om av det som varit utan att bedöma eller fördöma. I ett beslut om att gå djupare in i en läkningsprocess där vi rensar och renar, vad som behöver läkas. Ärligt lyfta fram de oönskade mönster som för en själv varit fördolt, men likväl skavt. Samtidigt ha modet att vara den vi är, som kan vara långt från den vi tror oss behöva vara. Istället bejaka de förmågor och den kraft som finns inom oss.

Under fullmånens sken och vintersolståndets natt, gives tid för förändring och transformation. Att ta sig ut i vinternatten skapar en större närhet till sig själv, samtidigt som känslan av att ha kontakt med månen blir tydligare. Hur månens energi strålar ner mot en och fyller på med ljus och styrka. Som om den flyter svävar vid huvudet för att sen fortsätta nedåt längst med alla chakran. Nattens kyla får andningen att bli mer påtaglig när luften strömmar ut från munnen. Mörkret och stillheten i ett vinterlandskap får en upplevelse av att sväva iväg lite närmre månen och stjärnorna. Snön blir till att rensa och släppa, samt träda in i sig själv med en medvetenhet om jorden som ger stabilitet